Abetong har blivit Heidelberg Materials. Läs mer

Stäng

Stall, Rånäs

Kund: Patrik Bohman, Rånäs

Inriktning: Privatstall med 8 boxar

Byggnader: 3 st byggnader: 8 boxar, sadelkammare, tvätt & tork samt foderutrymme

Beskrivning av byggnaden: Isolerade betongväggar i fundament med fackverkstakstolar på.

Fasad: Frilagd vit marmorkross i vitbetong

Abetongs åtagande: Komplett byggmaterialsats

Byggår: 2021-2022

När Patrik och Marie Bohman råkade ut för en brand på gården var det viktigt att snabbt komma igång igen. Lösningen blev ett byggsystem från Heidelberg Materials, vägg i fundament med fackverkstakstolar i trä.

Den 11 juni 2021 var paret Bohman på väg hem till sin gård i Rånäs utanför Rimbo när de fick syn på en rökpelare på himlen. Första tanken var att grannen, som driver en såg, hade haft otur igen, men när de närmade sig såg de att det i själva verket brann ovanpå deras eget stall.

– Vi larmade direkt brandkåren, men det var försent. Stall, verkstad och maskinhall satt ihop i en vinkelbyggnad och dagen efter var det bara en askhög och lite plåt kvar. Brandutredningen visade att det var en ensilagebal på vinden som hade självantänt, säger Patrik.

Alla hästar var ute på bete så de klarade sig som tur var, men allt annat var borta som hästsaker, traktorer, bilar och verktyg liksom hela verkstaden, där Patrik rustar och bygger om tunga fordon, lastbilar, släp och utför olika byggnationer.

– Vi har en verkstad en bit bort också så den gick ju för fullt. Vi köpte gården för 14 år sedan. Huvudbyggnaden var från 1900, sedan byggde vi till maskinhallen som hade trästommar med väggar och tak i plåt. Vi hade även rustat upp och isolerat stallet och satt upp plåt runt omkring. Vi var precis klara efter 12 år och tänkte börja med huset när branden inträffade.

När den första chocken hade lagt sig gällde det att snabbt komma igång för att få ihop allt till vintern då hästarna skulle in i stallet igen. Patrik och Marie rensade upp och gjorde i ordning och började leta efter prisvärda byggnader som gick fort att få på plats.

– Försäkringsbolaget gjorde en värdering för att kunna bygga upp en liknande träbyggnad vilket skulle ta evigheter. Vi tyckte att bygglösningen med vägg i fundament som Heidelberg Materials erbjöd verkade vettig och smidig.

Snabbt igång med bygget

Patrik och Marie tog kontakt med Peder Schiöler, säljare på Heidelberg Materials som tidigare hette Abetong, och erbjuder precis samma produkter och tjänster som tidigare.

– Peder kom hit på besök. Vi talade om hur vi ville ha byggnader och annat och sedan gjorde han en ritning och tog fram en offert. Vi var också i kontakt med ett företag om stallinredningen. Vi var tvungna att ta fram alla kostnader till försäkringsbolaget för godkännande. Skaderegleringen drog ut på tiden, men då hade vi redan allting klart med Heidelberg Materials och kom igång snabbt, säger Patrik.

Denna gång har paret valt att ha tre separata byggnader, stall, verkstad och ett traktorgarage, om olyckan skulle vara framme igen. Innan det var dags att starta bygget förberedde Patrik marken så att allting skulle vara klart.

– De ställde ut fundamenten först. Sedan kom det en stor mobilkran som monterade och ställde väggarna. Därefter fyllde vi på med singel, isolerade och gjöt golven och sist monterade vi fackverkstakstolarna i trä samt taken med hjälp av en lokal snickare. Det gick väldigt smidigt. Veckan innan jul var stallet så pass färdigt att hästarna kunde komma in. Traktorgaraget och verkstaden var etapp två och de stod klara i februari. Allt som allt tog det 4–5 månader.

Komplett byggmaterialsats

Peder Schiöler berättar att man i det här fallet använde sig av en komplett byggmaterialsats. Det innebär att Heidelberg Materials först levererar och monterar fundamenten och betongväggarna. Därefter levereras övrigt byggmaterial, inklusive beslag och ritningar, till kunden som i sin tur anlitar en byggare som utför själva arbetet. Väggarna är brandsäkra och så kallade sandwichväggar med isolering i mitten. Fackverkstakstolarna kan sättas dit direkt efter väggmontaget, men vanligast är att man först gjuter golvet och därefter monterar fackverkstakstolar och tak precis som i paret Bohmans fall.

– Vår projektledare finns tillgänglig under hela byggperioden som support. Vägg i fundament med fackverkstakstolar i trä är ett bra sätt att snabbt komma upp över grunden och det lämpar sig särskilt väl för häststall där man vill ha så rena ytor som möjligt och slippa stolpar ner i golvet. Det har dels med skaderisken att göra, dels med miljön i boxarna. Det är ett traditionellt, beständigt, snabbt och prisvärt byggsätt.

Patrik och Marie har inget annat än lovord att säga.

– Samarbetet med Heidelberg Materials var helt suveränt. De var absolut de bästa och smidigaste att ha att göra med. Vi fick färdiga väggar och kantbalk och sedan sa de vilka veckor allt annat material skulle komma och ingenting var försenat. Vi är jättenöjda med resultatet och kan verkligen rekommendera det här byggsystemet. Det är otroligt bra med lättarbetade, varma, isolerade och inte minst brandsäkra byggnader.

Kontakta oss gärna

Vill du veta mer så får du gärna kontakta oss.

Kontakta oss