Abetong har blivit Heidelberg Materials. Läs mer

Stäng

Stall och ridhus, Näs gård

Inackorderingsstall för islandshästar

På vackra Näs gård utanför Rimbo har Montreal Fastighets AB byggt ett stall och ett ridhus för inackordering av islandshästar. Stallchef är Anna Nyman. Hon berättar lite om verksamheten:

– Näs gård har plats för 24 hästar totalt. Vi har har fem egna hästar och 16 hästar inackorderade. Sedan har vi tre tomma boxar som vi vill ha tomma för eventuella behov. Samtliga hästar, både våra egna och de inackorderade är islandshästar. Det är en jättetrevlig ras, som jag själv älskar och verkligen kan rekommendera. Mycket häst, men lätta att hantera tack vare sin storlek och sitt kynne. Man känner sig säker tillsammans med en islandshäst.

På Näs gård bedriver man även ridskola på sina egna, välskolade islandshästar.

-Vi tar emot 4-5 elever i varje grupp och totalt har vi cirka 20 elever i veckan, berättar Anna.

Stallet och ridhuset stod klara sommaren 2017 och blev precis så bra som man hade tänkt sig.

-Man känner sig säker när stallet är byggt i betong, eftersom eld inte sprider sig så lätt i ett betongstall som i ett stall av trä, säger Anna. Sedan är ju betong så snyggt också.

Andra saker som man är speciellt nöjd med är att man valde att lägga spolspilta och hovslagarplats i servicebyggnaden och inte i själva stallet där boxarna är.

-På det viset slipper vi en massa vatten i stallgången och vi slipper trängas med hovslagaren när han är på besök. Servicebyggnaden är ihopbyggd med stallet så vi kan gå invändigt dit, men hästarna måste gå utvändigt.

Automatiska dörrar är en annan sak som Anna lyfter fram som positivt.

-Men tänk på att det måste vara en nivåskillnad mellan stallet och marken utanför i så fall, så att dörrarna inte fastnar i snön.

Fakta

Kund

Montreal Fastighets AB, Näs gård

Inriktning

Inackordering av islandshästar.

Byggnader

Isolerat stall med 24 boxplatser. Sammanhängande servicebyggnad med spolspiltor, foderrum, hovslagarplats, sadelkammare, kök, dusch m m.

Ridhus 74x24m med ridbanans mått 22x62m samt läktare, förråd och installationsutrymmen.

Fasader

Ridhuset med isolerade väggelement och skurad yta som målades på plats.

Stallarna med isolerade väggelement, där ytan putsades och målades på plats.

Kontakta oss gärna

Vill du veta mer så får du gärna kontakta oss.

Kontakta oss