Abetong har blivit Heidelberg Materials. Läs mer

Stäng

Stall, Fågelmara

Ett lättjobbat stall – Jag var ute efter att hästens naturliga beteende skulle fungera i stallmiljön.

I takt med Fredrik Perssons stora framgångar som travtränare behövde han bygga ett nytt stort stall. Fredrik passade då på att tänka nytt och använda, för häststall, okonventionella lösningar.

– Jag var ute efter att hästens naturliga beteende skulle fungera i stallmiljön. Jag ville att hästarna skulle kunna äta tillsammans, ha kontakt med varandra och få rejält med frisk luft. Jag ville också att stallet skulle vara lättjobbat och underhållsfritt.

Den sociala samvaron mellan hästarna har alltid varit viktig för Fredrik. Konventionella stallutformningar med boxar tycker Fredrik inte riktigt stämmer överens med hur han vill att hästarna ska kunna samverka socialt. Desstuom är konventionella stall ofta opraktiska när det gäller den viktiga delen med utfordring.

Fredriks nya stall för 40 hästar mäter 55 gånger 27 meter. I mitten av stallet finns den stora stallgången. På vardera sidan finns tio boxar, därefter ett foderbord modell ”vanlig ladugård” och därefter tio boxar till på andra sidan foderbordet. Dessa vetter rakt ut i friska luften, utan väggar. Mellanväggarna mellan boxarna och fronten mot foderbordet är gjutna i betong.

– Jag ville ha så mycket betong som möjligt i boxarna eftersom det är underhållsfritt, säger Fredrik Persson.

Foderbordet har två syften. Det ena är att utfordringsproceduren blir smidig. Höbalen placeras med traktor i ena ändren av stallet på en fodervagn som är fäst vid en travers i taket. Sedan löper bordet på traversen längs med bordet och varje häst serveras sin ranson. När hästarna fått sitt hö äter de alla samtidigt på vardera sidan i stallet så att de dessutom kan se varandra vid foderbordet.

Det andra syftet är att hästarna mår bra av att äta tillsammans och ha kontakt med varandra medan de äter.

Två gånger i veckan rengörs foderbordet med vattenslang. Det räcker för att hålla rent och fint.

– Jag måste verkligen säga att Abetongstallet har levt upp till mina krav. Jag är jättenöjd.

Kund

Stall Fredrik Persson, Trolleboda

Inriktning

Trav

Byggnader

Oisolerat stall med totalt 40 boxar med isolerad servicedel och oisolerad foderdel.

Fasader

Vit friläggning i vitt

Kontakta oss gärna

Vill du veta mer så får du gärna kontakta oss.

Kontakta oss