Abetong har blivit Heidelberg Materials. Läs mer

Stäng

Stall och ridhus, Ekebergs gård, Tidaholm

En hästanläggning i toppklass med den senaste tekniken. Så kan man sammanfatta nybyggda Ekebergs Gård utanför Tidaholm. Maria och Mats Gyllensvaan har satsat på noggrannhet i alla detaljer och byggt upp en anläggning som är precis så lättskött och underhållsfri som de önskade.

– Vi är egentligen inte så hästintresserade själva, men vi gillar liv och rörelse på gården och vill att Ekebergs Gård ska vara en plats med hästar, säger Mats och Maria Gyllensvaan.

Ekebergs Gård har fjorton boxar. En är tillgänglig för gårdens alpackor. Övriga är uthyrda, vilket innebär att man hyr boxplats och sköter stallet enligt ett schema.

Anläggningen är byggd med målet att den ska vara lättskött. Allt är genomtänkt in i minsta detalj och materialet som använts är i den mån det är möjligt, lokalt producerat. Till exempel är teglet i stallet från det lokala, nu nedlagda tegelbruket. Inredningsdetaljer och möbler har gårdens snickare tillverkat. Det är otroligt snyggt och prydligt överallt.

Alla som har boxplats har varsin garderob i sadelkammaren.

– Vi vill ge de som hyr hos oss rätt förutsättningar att ha ordning och reda. Därför har alla som har boxplats varsin garderob i sadelkammaren. Det som inte får plats i garderoben får man ta med hem, berättar Mats.

I sadelkammaren finns också en mysig kaffehörna. Möblerna till kaffehörnan har gårdens snickare tillverkat. Här är varmt och skönt.

Bakom en annan dörr i stallet finns en stort och bra torkrum. Här finns tvättmaskin som rymmer blöta täcken. Och här kan man hänga täckena på tork. En avfuktare ser till så att det torkar snabbt.

Alla dörrar i stallet är brandklassade. I foderrummet är dessutom både tak och väggar av betong.

– Det var en viktig parameter när vi byggde och därför valde vi betong. Det är lättskött och brandsäkert, säger Mats.

Ridhuset har automatisk bevattning, ett system som heter High Tide System, på svenska ”ebb och flod”. Sanden är från det lokala sandtaget i Baskarp.

– Med den automatiska bevattningen behöver vi aldrig vattna, sanden är alltid fuktig, berättar Mats och visar en klurig lösning han kom på i ridhuset. Längst ner i sargen har han placerat en betongränna, som används i kostall.

– Jag hittade den i Abetongs utbud och kom på att man kunde lägga den längst ned för att undvika slitage. Betong är ju så tåligt.

I ridhuset finns både fläktar och avfuktare. Och en musikanläggning, kopplad till en surfplatta. På gång, en trappa upp i ridhuset, är också ett antal övernattningsrum.

– Vi tänker att de kan användas vid olika evenemang. Eller om någon häst är sjuk eller ska föla, det är fönster till stallet så man ser bra därifrån, säger Mats.

Hyr man stallplats får man rida i det fina ridhuset helt gratis.

– Om det är någon annan som vill rida i ridhuset går det också bra, berättar Mats. Då swishar man bara pengar till oss.

Mats och Maria valde att själva hålla ihop bygget och välja entreprenörer.

– Vi är väldigt nöjda med insatserna från alla inblandade. Samarbetet med Abetong har fungerat mycket bra. Abetong rekommenderade TC Bygg som byggare och dem har vi också varit väldigt nöjda med, liksom EAB som levererade stålstommen.

– Det är något som jag vill skicka med till dig som ska bygga; var noga med vilka du väljer att samarbeta med. Det är viktigt att man trivs ihop och litar på varandra.

Ridhuset har automatisk bevattning, ett system som heter High Tide System, på svenska ”ebb och flod”.

Kontakta oss gärna

Vill du veta mer så får du gärna kontakta oss.

Kontakta oss